Sziasztok


Varjoissa viihtynyt vapaaehtoistyönteijä Tuua tervehtii kaikkia! 

Olen 21 vuotias nainen keskisuomesta. Työskentelen Unkarissa lähinnä Debrechenissä opettaen englantia lukiossa sekä toimistossa työkavereille. Suunnilleen kerta viikossa meillä on myös EVS-päivä muiden samassa yhdistyksessä työskentelevien vapaaehtoisten kanssa. Se järjestetään vuoroviikoin Debrechenissä ja Nyiregyhazassa. Toisinaan työnkuvaan kuuluu myös mitä nyt sattuu: koirien ulkoilutusta, kesäleirejä, festareita, ynnä muuta mukavaa.
Matkustelu kuuluu myös arkeen, sekä vapaaehtoisten vapaa-ajan suosikkeihin. Esimerkiksi lauantaina olin vetämässä oppitunteja Szolnokissa ja edellisellä viikolla olin viiden päivän aloituskoulutuksesta Budapestissa.

 Parlamenttitalo Budapestissä. Kuva otettu öisellä veneretkellä.

Tisza joki Szolnokissa

Sopeutuminen arkeen sujui suhteellisen kivuttomasti, mutta sopeutuminen työhön, joka keskittyi lähinnä puhumiseen otti kuitenkin aikansa. Keski-suomalaisena small talkin minimaalisen oppimäärän suorittajana hallitsin vain kaikki kolme lausetta säästä: ”Tänään pitäis sataa lunta.”, ”On tuo musta jää kyllä arvaamaton.”, ”Loska kelit.” Jokainen niistä oli yhtä hyödytön tässä auringon siunaamassa Keski-Eurooppalaisessa ihmemaassa. Kuitenkin olen nopea oppimaan ja vei vain muutaman viikon ymmärtää, että sään lisäksi voi puhua myös vapaa-ajasta.

Aluksi omani oli hyvin pitkästyttävää. Kavereiden löytäminen uudesta paikasta vie aina oman aikansa. Kuitenkin tunnen nyt pikkuhiljaa sopeutuneeni Debrecheninissä kukoistavaan vapaaehtoistenyhteisöön. Lisäksi aloituskoulutuksessa pääsin tutustumaan mahtaviin tyyppeihin, jotka työskentelevät ympäri maata Päädyin myös viettämään viikonlopun Budapestissä, uusien ystävieni luona yöpyen. Kaikki siis hyvin Unkarin suunnalla!

Tässä vielä linkki yhdistykseni, köz-pont ifjúsági egyesületin, yhteiseen blogiin, mikäli kiinnostaa seurata minun, sekä muiden vapaahtoisten elämää unkarissa:



Kommentit

Suositut tekstit