Schöne Grüße aus Deutschland!

Tervehdys Saksasta! Täällä sitä on tullut vietettyä nyt jo neljä kuukautta, vaikka vastahan harkitsin tänne lähtemistä... Mutta aloitetaanpa lyhyesti ihan alusta! Ensimmäiset askeleeni kohti Saksaa otin Jyväskylässä Nuorten taidetyöpajalla, missä keskustelumme Tanjan ja Piian kanssa johti Skype-haastatteluun Hoch3 toimitusjohtajan kanssa. Haastattelun jälkeen vuorossa oli tutustumiskäynti, joka auttoi varmistamaan päätökseni lähteä vapaaehtoiseksi. Sitten varailimmekin minulle lennon Saksan suuntaan, järjestelimme asiani Suomen päässä lähtöä varten ja pääsin aloittamaan saksan opiskelun.

Kotitaloni ulkoa maaliskuisella vierailukäynnillä

Tämänhetkinen asuinpaikkani on siis Wilhelm Kliewer Haus, joka sijaitsee kaupungissa nimeltään Mönchengladbach, tarkalleen ottaen vajaan puolen tunnin bussimatkan päässä keskustasta, Hardtin kaupunginosassa, luonnon ympäröimänä. Paikka on useimmiten rauhallinen, ainoastaan aamuaurinko alkuun häiritsi untani, mutta siihenkin näemmä tottuu. 

Huoneeni kodiksi asetuttuani

Omaa tilaani on tämä huone, lopun yläkerrasta (keittiö, kylpyhuone, parveke ja kokoustila) jaan toimiston kanssa, jossa työskentelee pääsääntöisesti vain yksi henkilö, Dennis. Keittiötä käytän lähinnä teen keittoon, sillä saan käydä ruokailemassa päärakennuksessa sijaitsevassa ruokalassa kolmesti päivässä. Ruoka on hyvää ja henkilökunta ystävällistä. Illalliseksi on ollut melko usein ei niin terveellisiä ruokia, mutta onneksi sentään salaattiakin on tarjolla. 


Kun kaipaan omaa aikaa tai raitista ilmaa, suuntaan päin puita. Metsä on sen verran iso, etten vieläkään joka kerralla osaa eksymättä takaisin kotiin. Toisaalta eksyminen tekee ainakin minulle hyvää, kunhan ei ole kiire mihinkään. Yleensä yritän ihan tarkoituksella mennä vielä tuntemattomia reittejä, etten vaan rutinoituisi liikaa.

Lähimetsässä sateen jälkeen

Sitten asiaan, eli töihin! Työmatkat kestävät suuntaansa yli tunnin bussilla ja junalla, mutta olen käyttänyt ajan musiikin ja äänikirjojen kuunteluun, neulomiseen ja Duolingo-sovelluksella saksan opiskeluun. Kesälomien alkuun saakka olin töissä kolme päivää viikossa nuorisotilalla (Bamm) ja kaksi päivää koululla jälkkärissä (Jügata). Jälkkärissä söimme lasten kanssa lounasta, teimme läksyt ja sitten pelailimme, askartelimme, sekä leikimme. Päivän pituus oli minulle hurjat kolme tuntia.

Nuorisotilalla, missä nyt olen viisipäiväisesti, meillä on maanantaisin Kindertreff (lapsille), tiistaisin Jungtreff (pojille), keskiviikkoisin Kids Cooking Club, torstaisin Jugendtreff (nuorille) ja perjantaisin Mädchentreff (tytöille). Tekeminen vaihtelee hieman kohdeyleisöstä riippuen, usein pelaamme lauta- ja korttipelejä, askartelemme, leikimme tai pelaamme ulkona, leivomme tai kokkaamme, sekoittelemme mocktaileja, sekä joskus käymme retkillä, kuten uimassa tai huvipuistossa. Kelien lämmetessä suosituin aktiviteetti oli vesisota, joka johti useamman kerran litiseviin kenkiin ja vettä valuviin vaatteisiin...

Torstaisin töissä käy jätskiauto 

Koululaisten lomalla ohjelma oli toisenlainen, ensimmäisellä lomaviikolla oli Bamm Action week, joka koostui mm. huvipuistokäynnistä, sohvien rakentamisesta kuormalavoista, sekä grillijuhlista. Toisella viikolla pääsimme parinkymmenen hengen tiimin voimin rakentelemaan noin 140 lapsen kanssa majoja/taloja. Helle teki työstä rankkaa, mutta vesileikit viilentivät mukavasti.

Kolmannella viikolla olin yhden Hoch3 työntekijän mukana vetämässä ohjelmaa jonkin kylän koululla. Ohjelmassa oli mm. kiipeilyä, jousiammuntaa ja suunnistusta. Sitä seuraavat kaksi viikkoa vietin Wisseler See Camping-alueella, missä pidimme myös ohjelmaa lapsille. Esimerkkeinä mainittakoon korukiven hionta, jousiammunta, tuikkukuppien koristelu, kilpien tekeminen ja erilaiset ulkoleikit. Lisäksi aina sään salliessa rakentelimme halukkaiden kanssa majoja.


Yksi lapsi halusi oikean oven mökkiinsä

Vapaa-ajalla uimaan 

Kesälomilla työpäivät olivat pidempiä ja siis myös hieman rankempia, mutta myös todella antoisia ja mukavia. Muutoinkin töissä on pääsääntöisesti todella kivaa, vaikka lasten kanssa työskennellessä vastuuntuntoa ja sääntöjen noudattamista kaivataankin, sekä niiden opettamista lapsille. Parasta töissä on ollut uusien asioiden oppiminen ja toisille opettaminen, sekä lämmin yhteisöllisyys.

Viimeisen kesälomaviikon olin itsekin lomalla ja suuntasin siskon luokse Lontooseen. Saksan puolella olen kerennyt myös jonkin verran matkustella. Nähty on mm. Düsseldorf, Köln, München, Berliini (pikaisesti), tietysti tärkeimpänä Mönchengladbach, sekä muutama kyläpahanen tässä lähellä.

Düsseldorf 

 Köln

Berlin

 München

Vaikka olenkin viihtynyt täällä erittäin hyvin, koti-ikävältä en ole kokonaan välttynyt. Parasta lääkettä siihen on itselläni ollut Fazerin suklaa, salmiakki ja erityisesti puhelut kotiin. Myös tekeminen ja menemiset täällä saatujen ystävien kanssa vapaa-ajalla pitävät ikävää hyvin loitolla. Yksi asia, johon en ole vieläkään kestynyt on vaikeus saada sopivan lämpöistä vettä suihkussa, mutta se taitaakin olla suurin ongelmani tällä hetkellä. 

Loppuun vielä muutama kuvakokoelmani helmi, tai ruusu...




Prost! Mukavaa syksyä kaikille! 

-Emilia




Kommentit

Suositut tekstit